ساختار کمر به چه صورت است؟
غالباً منظور از کمردرد، درد پایین کمر است که ممکن است مربوط به مهره های ستون فقرات کمری، دیسکهای بین مهره ها، رباطهای پیرامون ستون فقرات و دیسکها، طناب نخاعی و عصب ها، عضله های پایین کمر، اندامهای داخلی لگن و شکم و یا پوست پوشاننده ناحیه کمر باشد.
درد پایین کمر
عملکرد ستون فقرات کمری، شامل پشتیبانی ساختاری، حرکت و محافظت از برخی بافتهای حساس بدن است. درمان درد کمر باید به دنبال تشخیص دقیق عامل آن باشد. در موارد درد حاد ابتدا میتوان با استفاده از درمانهای خانگی اقدام به رفع درد کرد.
آناتومی پایین کمر
برای درک بهتر علت کمردرد، باید ابتدا طراحی و آناتومی ساختاری کمر و بافتهای آن را بشناسید. ساختارهای مهم کمری که ممکن است منجر به بروز درد و علائم دیگر در این ناحیه شوند؛ عبارتند از :
- استخوانهای ستون فقرات کمری یا همان مهره ها
- دیسکهای بین مهره ها
- رباطهای پیرامون ستون فقرات و دیسکها
- طناب نخاعی و عصب ها
- عضله های پایین کمر
- اندامهای داخلی لگن و شکم
- پوست پوشاننده ناحیه کمری
ستون فقرات استخوانی کمری به شکلی طراحی شده است که مهره های کمر به صورت عمودی همردیف و همراستا با یکدیگر قرار گرفته و ساختاری با قابلیت تحرک ایجاد میکنند که از طناب نخاعی محافظت مینماید. طناب نخاعی از بافتهای عصبی تشکیل شده است که از مغز امتداد یافته و به کانال نخاعی کمر میرسند. هر مهره ستون فقرات یک برجستگی استخوانی در پشت طناب نخاعی دارد که همانند سپری از بافتهای عصبی طناب نخاعی محافظت مینماید.
مهره ها بدنه استخوانی محکمی در بخش جلوی طناب نخاعی دارند که سکوی مناسبی برای تحمل وزن همه بافتهای بالای باسن است. مهره های کمری بلافاصله بر روی استخوان خاجی که در وسط باسن قرار دارد، ردیف شده اند. در هر طرف استخوان خاجی به استخوان تهیگاهی (ایلیاک) لگن میرسد و مفاصل ساکروایلیاک باسن را شکل میدهد. دیسکها بالشتک هایی هستند که به عنوان ضربه گیر بین بدنه مهره های ستون فقرات عمل میکنند.
دیسک کمک میکند فشار وارد بر ستون نخاعی به حداقل برسد. هر دیسک شکل حلقوی دارد که در وسط آن بافتهای نرم ژله ای قرار داشته و توسط دیواره حلقوی سخت و محکمی احاطه شده اند. بخش مرکزی دیسک ممکن است از بخش ضعیف یا پارگی حلقه احاطه کننده، خارج شده و بیرون بزند. بیرون زدن محتوای دیسک باعث تحریک بافتهای عصبی مجاور و سیاتیک میشود. رباطها بافتهای نرم رشته محکمی هستند که محکم استخوانها را به یکدیگر وصل میکنند. رباطها هر یک از مهره ها را به مهره های دیگر وصل کرده و دیسکها را احاطه میکنند.
عصب هایی که حس را منتقل میکنند و عضله های پایین کمر و همچنین پاها را تغذیه میکنند، همگی از طریق دروازه های استخوانی که هر یک از آنها یک فورامن نام دارد، از کانال نخاعی کمر خارج میشوند. عضلات اطراف ستون فقرات مسئول خم شدن، کشیدن و چرخش کمر و همچنین حرکت دادن پاها که از طریق زردپی به پایین کمر متصل است، هستند.
آئورت و رگهای خونی که خون را به پاها انتقال میدهند از جلوی ستون فقرات کمر در شکم و لگن عبور میکنند. گره های لنفاوی و بافتهای دستگاه عصبی غیرارادی که در حفظ و کنترل مثانه و روده اهمیت دارند، این رگهای خونی را احاطه میکند.
رحم و تخمدان ها ساختارهای لگنی مهم در جلوی ناحیه لگن زنان هستند. غده پروستات یک ساختار لگنی مهم در مردان است. کلیه ها در هر دو طرف بدن در پشت شکم و جلوی ستون فقرات کمر قرار دارند. پوست روی ناحیه کمر توسط عصب هایی تحت پوشش قرار میگیرد که از ریشه های عصبی منشعب شده از ستون فقرات کمری عصبدهی میشوند.
عملکرد ناحیه کمر چیست؟
ناحیه کمر یا ناحیه لامبار وظایف مهمی در بدن انسان دارد. از جمله وظایف آن میتوان به پشتیبانی ساختاری بدن، حرکت و محافظت از برخی از بافتهای بدن اشاره کرد. هنگامی که می ایستیم، پایین کمر وزن بالای بدن را تحمل میکند. هنگامی که از ناحیه کمر خم میشویم ،میچرخیم یا بدنمان را میکشیم پایین کمر در حرکت دخیل است. بنابراین آسیب دیدن این ساختارهایی که در تحمل وزن اهمیت دارد مانند بخش استخوانی، عضلانی، تاندونها و رباطهای ستون فقرات، اغلب هنگامی که بدن در حالت ایستاده قرار دارد و در حین حرکت های مختلف شناسایی میشود.
محافظت از بافتهای نرم دستگاه عصبی و طناب نخاعی و همچنین اندامهای مجاور لگن و شکم، یکی از عملکردهای حیاتی ستون فقرات و عضلات مجاور آن است.
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
نکات جراحی باز کمر
تاریخ انتشار : 1395-09-25تاریخ بروز رسانی : 1403-07-01 -
با وجود کمردرد راحت بخوابید
تاریخ انتشار : 1401-02-19تاریخ بروز رسانی : 1403-04-31 -
ریکاوری کشیدگی و پارگی عضلات کمر
تاریخ انتشار : 1397-09-26تاریخ بروز رسانی : 1402-06-05 -
درد بعد از جراحی باز کمر
تاریخ انتشار : 1395-10-07تاریخ بروز رسانی : 1403-06-02 -
عادات بدی که باعث کمردرد میشوند
تاریخ انتشار : 1400-02-05تاریخ بروز رسانی : 1403-07-01
نظرات کاربران درباره این مطلب :علی [ 1401-11-05 ]
سلام ممنون از مطلبتون اگر در مورد درمان خانگی هم توضیح داده بودید بهتر بود
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .