تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول - تلفن : 88670088 - 021
جراحی بسته دیسک کمردرمان نوین آرتروز زانودکتر علی نقره کار
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مطالب آموزشی / دلیل گزگز و بی حسی دست و پا چیست؟

دلیل گزگز و بی حسی دست و پا چیست؟

گزگز و بی حسی دست و پا که عارضه بسیار شایع و آزاردهنده ای است؛ گاهی خوش خیم و موقت بوده و بدون نیاز به اقدامات درمانی رفع می گردد.ممکن است هنگام خوابیدن بازوی شما زیر سرتان بماند و دچار گزگز و بی حسی موقت شود یا هنگامی که پاهایتان را روی یکدیگر قرار دادید و به عصب پای زیری فشار وارد شده و دچار گزگز می شود اما با برداشتن این فشار، این عارضه از بین می رود.در بیشتر مواقع، سوزن سوزن شدن در دست ها، پاها یا هر دو می تواند شدید، اپیزودیک یا مزمن باشد.

همچنین می تواند با علائم دیگری مانند درد، خارش، بی حسی و تحلیل عضلانی همراه باشد. در چنین مواردی، سوزن سوزن شدن ممکن است نشانه ای از آسیب عصبی باشد که می تواند ناشی از علائم مختلفی مانند آسیب های تروماتیک یا آسیب های استرس مکرر، عفونت های باکتریایی یا ویروسی، قرار گرفتن در معرض سمی و بیماری های سیستمیک مانند دیابت باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

دیابت

دیابت می تواند باعث مشکلات بلند مدت در سرتاسر بدن شود. از جمله درد عصبی و درگیر کردن اعصاب بدن، خصوصا اگر قند خون بالا باشد و به درستی کنترل نشود. این عارضه شایع ترین علت بی حسی یا مور مور شدن پاها و دست ها است.از طریق آزمایش خون، پزشک تشخیص می دهد فرد دچار دیابت هست یا خیر. در صورت داشتن این بیماری، پزشک آسیب عصبی احتمالی را کاهش می دهد و از بدتر شدن آن جلوگیری می کند.

بارداری

خواب رفتگی یا احساس سوزن شدن در دوران بارداری به گونه ای است که در موضع مورد نظر حس از بین رفته و حس سوزن شدن پدید می آید. این علامت در بارداری شایع است و معمولاً به دلیل تغییرات هورمونی در بدن رخ می دهد. وقتی مادر به سه ماهه دوم و سوم بارداری پا می گذارد، ممکن است به دلیل احتباس آب، تورم در دست ها و پاها ایجاد شود. این تورم خود یکی از دلایل خواب رفتگی اعضا در بارداری است. خواب رفتگی اعضای بدن در سه ماهه اول بارداری اغلب به عنوانعلامت بارداریتلقی می شود. در سه ماهه دوم، عمدتاً به دلیل وضعیت نامناسب خواب است. در سه ماهه سوم، از آنجا که رگ های خونی یا اعصاب به دلیل رشد رحم و تغییر در وضعیت های خواب تحت فشار قرار می گیرند، علائم با شدت بیشتری بروز می کند.

اعصاب فشرده

دیسک برآمده یا لیز خورده در ستون فقرات می تواند بر روی اعصابی که در پاها حرکت می کنند فشار وارد کند و باعث بی حسی یا گزگز شدن پاها شود. یک عصب فشرده در مچ دست شما می تواند باعث شود دست و انگشتان احساس خود را از دست بدهند. بیشترین توصیه برای درمان عصب تحت فشار، استراحت برای ناحیه آسیب دیده است. پزشک از شما می خواهد که هرگونه فعالیتی را که باعث تشدید فشار می شود را متوقف کنید. بسته به محل عصب فشرده شده، ممکن است به یک آتل، یقه یا بریس برای بی حرکت کردن ناحیه نیاز داشته باشید. اگر به سندرم تونل کارپال مبتلا هستید، ممکن است پزشک استفاده از آتل را در طول روز و همچنین در شب توصیه کند، زیرا مچ دست‌ها اغلب در طول خواب خم می‌شوند و باز می‌شوند.

بیماری خودایمنی

بیماری خودایمنی وضعیتی است که در آن سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به بدن شما حمله می کند. سیستم ایمنی به طور معمول در برابر میکروب هایی مانند باکتری ها و ویروس ها محافظت می کند. وقتی این مهاجمان خارجی را احساس می کند، ارتشی از سلول های جنگنده را برای حمله به آنها می فرستد. به طور معمول، سیستم ایمنی می تواند تفاوت بین سلول های خارجی و سلول های خود را تشخیص دهد.برخی از بیماری های خودایمنی تنها یک اندام را هدف قرار می دهند. دیابت نوع یک به پانکراس آسیب می رساند. سایر بیماری ها مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) بر کل بدن تأثیر می گذارد.

این عارضه به اعصاب نیز آسیب می رساند. ممکن است به سرعت یا آهسته ظاهر شوند و عفونت‌های اخیر می‌توانند آنها را تحریک کنند. پزشک علائم و سابقه پزشکی شما را بررسی خواهد کرد. این به آن‌ها کمک می‌کند بفهمند چه اتفاقی می‌افتد و درمان‌هایی را برای کاهش علائم شما امتحان کنند.

گزگز و بی حسی دست و پا

کمبود ویتامین

ویتامین ها ریزمغذی هایی هستند که بدن برای انجام یک سری فعالیت های طبیعی به آنها نیاز دارد، این ریزمغذی ها در بدن ساخته نمی شوند و لازم است که از طریق مواد غذایی مصرفی وارد بدن شوند. بهترین راه دریافت این ترکیبات مؤثر رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی و استفاده مناسب از تمام گروه‌ های غذایی به ویژه میوه‌ها و سبزیجات است. کمبود ویتامین ها در بدن، علائم متفاوتی ایجاد می‌کند که گاهی بسیار خفیف و گاهی خطرناک و غیرقابل جبران است.کمبود ویتامین های B یا E می تواند بر اعصاب و سایر قسمت های بدن تأثیر بگذارد. پزشک شما می تواند برای بررسی سطح ویتامین شما آزمایش خون بدهد و غذا های مناسبی جهت مصرف به شما پیشنهاد بدهد.

داروها

مشکلات عصبی اغلب از عوارض جانبی برخی از دارو های تجویزی است. داروهای سرطان (شیمی درمانی)، HIV یا ایدز، فشار خون بالا، سل و برخی عفونت ها می توانند باعث ضعف یا بی حسی در دست ها و پاهای شما شوند. با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا داروی شما مقصر است یا خیر.

عفونت

چندین عفونت ویروسی و باکتریایی می‌تواند به اعصاب شما آسیب برساند و منجر به درد و بی‌ حسی در دست‌ ها و پاها شود. برخی از این ویروس ها عبارتند از اچ آی وی، بیماری لایم، زونا، اپشتین بار، هپاتیت B و C، نیل غربی، سیتومگالوویروس. پزشک شما ممکن است بتواند عفونت را درمان کند تا علائم شما از بین بروند.

نارسایی کلیه

این بیماری زمانی رخ می دهد که کلیه ها به طور ناگهانی قادر به فیلتر کردن مواد زائد از خون نباشند. وقتی کلیه‌ ها توانایی فیلتر کردن خود را از دست می‌دهند، سطوح خطرناکی از مواد زائد ممکن است جمع شوند و ترکیب شیمیایی خون از تعادل خارج شود.

کلیه های شما از شر سموم موجود در خون خلاص می شوند که می توانند به اعصاب آسیب برسانند. بنابراین وقتی کلیه‌ های شما درست کار نمی‌کنند، دست‌ها و پاهایتان ممکن است گزگز شوند. دو عامل شایع نارسایی کلیه، دیابت و فشار خون بالا هستند.

ناهنجاری ژنتیکی

به هر نوع بیماری که به‌دلیل ناهنجاری ژنتیکی در فرد ایجاد شود بیماری ژنتیکی می‌گویند. ناهنجاری ژنتیکی ممکن است طیفی از ناهنجاری‌ های جزئی مثل جهش یک نقطه (باز) از دی. ‌اِن. اِی (DNA) در یک ژن خاص تا ناهنجاری ‌های عمده مثل اضافه یا کم‌شدن بخشی از کروموزوم یا مجموعه کروموزومی را شامل شود.

بیماری Charcot-Marie-Tooth و نوروپاتی ارثی با مسئولیت فلج فشاری (HNPP) دو اختلال ژنتیکی هستند که باعث بی حسی در دست ها و پاها می شوند. بیماری شارکو ماری توث عضله شما را از بین می برد. ممکن است برای کاهش علائم به فیزیوتراپی یا کمک های ویژه نیاز داشته باشید. HNPP بر اعصاب شما تأثیر می گذارد و به احتمال زیاد باعث بی حسی و ضعف در بازوها و پاهای شما می شود. اجتناب از موقعیت های خاص می تواند کمک کند.

تومور

توموریک توده جامد از بافت است که سلول‌ های غیرطبیعی در کنار هم قرار گرفته و می‌توانند بر استخوان‌ها، پوست، بافت، اندام ‌ها و غدد تاثیر بگذارند. بسیاری از تومورها سرطانی نیستند(خوش خیم هستند)، اما ممکن است نیاز به درمان داشته باشند. تومورهای سرطانی یا بدخیم می‌توانند تهدید‌کننده زندگی باشند و نیاز به درمان دارند.

مجموعه‌ ای از سلول های غیرطبیعی (تومور) که در کنار یا روی اعصاب شما رشد می کنند، می توانند روی آنها فشار بیاورند و احساس را در بازو ها و پا های شما از بین ببرند. این می تواند در مورد تومورهای سرطانی یا غیرسرطانی رخ دهد. تومورها در جاهای دیگر می توانند بر سیستم ایمنی شما تأثیر بگذارند و باعث آسیب عصبی شوند. اگر پزشک درمان تومور را کوچک کند، علائم ممکن است از بین بروند.

اینستاگرام دکتر علی نقره کار

مشکلات تیروئید

غده تیروئید اندام کوچکی است که در جلوی گردن قرار دارد و در اطراف نای پیچیده شده است. شما در سرتاسر بدن خود غدد دارید، جایی که موادی را ایجاد و آزاد می کنند که به بدن شما کمک می کند تا کار خاصی را انجام دهد. تیروئید هورمون هایی می سازد که به کنترل بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن کمک می کنند.کم کاری تیروئید می تواند باعث درد، سوزش و بی حسی در دست ها و پاهای شما شود. این معمولاً در صورتی اتفاق می ‌افتد که کم‌ کاری تیروئید شدید باشد و آن را درمان نکرده باشید. دارو های تیروئید، ورزش و وزن بدن سالم می توانند به بهبود این علائم کمک کنند.

نوشیدن بیش از حد الکل

الکل یک ماده روان‌گردان است که هشیاری فرد را تغییر داده و ادراکات و رفتار را دگرگون می‌سازد. با گذشت زمان، مصرف الکل می تواند به اعصاب و بافت ها آسیب برساند. نوشیدن زیاد می تواند باعث کمبود ویتامین هایی مانند B12 و فولات شود. هم آسیب و هم کمبود ویتامین ها مانع از کارکرد اعصاب شما به شکلی که باید خواهد شد. این عارضه می تواند منجر به از دست دادن احساس در پاها و دستان شما شود. اگر نوشیدن الکل را متوقف کنید، ممکن است بخشی از آسیب را برطرف کند.

برای هر گونه گزگز در دست ها، پاها یا هر دو که مدتی طول کشیده است، فوراً کمک پزشکی دریافت کنید. هر چه زودتر علت سوزن سوزن شدن شما پیدا شود و تحت کنترل باشد، احتمال ابتلا به مشکلات مادام العمر کمتر می شود.

در صورتی که به تشخیص پزشک برای رفع تنگی کانال نخاعی ، مجبور به انجام عمل جراحی هستید، بهتر است مراکزی را بیابید که از روشهای کمتر تهاجمی برای این کار استفاده می کنند. کمتر تهاجمی بودن روش بکار گرفته شده باعث می شود؛ دوره بازیابی و ریکاوری پس از عمل جراحی به میزان قابل ملاحظه ای کمتر شود و همچنین خطرات و عوارض پس از انجام عمل جراحی هم کاهش پیدا کند.


آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021

نظرات کاربران درباره این مطلب :السانا شهنوازی [ 1403-01-06 ]
سلام من دست پام خیلی دردمیکنن بی حس میشن میسوزن از درداشون خواب نمیرم

زهرا پورمند [ 1402-08-19 ]
سلام من خانمی هستم 40ساله دست هام مخصوصا دستراستم الان مدتی هست تو خواب سر میشه طوری که تیر می کشه بیدار میشم و دردش خیلی اذیتم می کنه شاید یک ساعت طول می کشه تا از سری در بیادخیلی نگرانم میشه لطفا جواب من را بدید ممنونم

زهراحسینی [ 1402-06-10 ]
سلام.من الان سه ماهه دست وپای چپم بی حس میشن وتمام بدنم دچارگزگزشده سرانگشتام تیرمیکشه وسعت چپ صورتم سوزن سوزن میشه هردکتری میرم متوجه نمیشن علتش

صبوری [ 1402-05-21 ]
یک انگشتم بی حسه

حسن اقابراریان [ 1402-04-27 ]
بعلت پارگی دیسک کمر و بررسی و نظر شما دکتر محترم جهت عمل لیزری یا تزریق دیسکو زل

کوثر قاسمی [ 1402-04-11 ]
سلام من چن روزیه دستو پاهام گزگزمیکنه بیشتر سمت راست دستو پام هست میشه لطفا جواب بدین خیلی نگران شدم

حیدر دانیالی [ 1402-04-04 ]
بی حسی دست وپا و و تیر کشیدن پشت کمر سمت راست

فاطمه خرقانی [ 1402-03-04 ]
سلام دست چپ و پای چپم گز گز میکنه و خارش میگیره میخواستم ببینم علتش چیه ؟

قسمت آسیابری [ 1402-02-23 ]
تقدیرتشکر از دکترنقره کار که بسیار عالی مطلب های خوبی نوشتند که مورد استفاده خیلی از مردم میشود

فرشته شکری [ 1402-02-03 ]
سلام من یه مدتی است وقتی درازمیکشم قسمت بالاپاهام درقسمت راست یه تیکه رانم بعضی اوقات بی حش می شود دلیلش چی می تونه باشه؟

علی حبیب پور [ 1402-01-29 ]
درودبرشرف وجدان تمامی زحمت کشان این برنامه

اختر بیگلو [ 1401-10-27 ]
با ما ساژدر در کمر بی حسی در دستو پا میشه

اصغر گرامی فر [ 1401-10-21 ]
سلام دست چپ با پاه چپم بی حس شده نمیتونم وضنه یک کیلویی راست کنم

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
سیاتیک چگونه تشخیص داده میشود؟سیاتیک چگونه تشخیص داده میشود؟

سیاتیک یا سیاتیکا (Sciatica ) به درد عصبی حاصل از تحریک عصب سیاتیک (sciatic) گفته می‌ شود. عصب سیاتیک بزرگ‌ ترین عصب در بدن انسان است. ... ادامه مطلب

اوزون درمانی روشی مؤثر برای درمان درد کتف و شانهاوزون درمانی روشی مؤثر برای درمان درد کتف و شانه

آسیب یا بیماری مفصل شانه و کتف می تواند باعث شانه درد شود .دردهای ناشی از این آسیب های متداول شانه را می توان با اوزون درمانی تحت درمان قرار داد. ... ادامه مطلب

روشهای سرپایی درمان درد زانو در کلینیک درد دکتر نقره کارروشهای سرپایی درمان درد زانو در کلینیک درد دکتر نقره کار

درد زانو می تواند به اشکال مختلفی از قبیل درد پشت زانو تا درد داخلی و خلفی زانوها احساس شود که در ادامه این مطلب پس از بررسی آناتومی زانو به آنها می پردازیم ... ادامه مطلب

دکتر علی نقره کار - فوق تخصص درد

دکتر علی نقـره کار فلوشيپ فوق تخصصي درد از دانشگاه علوم پزشكي ایران . بورد تخصصي آنستزيولوژي و مراقبتهاي ويژه از دانشگاه علوم پزشكي تهران . بازرس انجمن رژيونال آنستزي و درد ايران (ISRAPM)
طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465