علت بی حسی پا در مبتلایان به دیسک کمر و سیاتیک
ستون فقرات شامل چندین استخوان به نام مهره میباشد که روی هم چیده شدهاند. بین هر استخوان یک دیسک قرار دارد. هر دیسک از دو قسمت تشکیل شده است، ماده ژلهای داخلی به نام هسته پالپوس (نوکلئوس پالپوزوس) و غضروف خارجی که فیبروز آنولوس نامیده میشود. گاهی ژله داخل دیسک به دلیل آسیب دیدگی یا فشار مکرر بر روی دیسک جابجا میشود. هنگامی که این اتفاق میافتد، این ماده ژلهای ممکن است از دیسک خارج شود و به عصب نخاعی فشار بیاورد. دیسک کمر، یکی از رایج ترین اختلالات مربوط به ستون فقرات است که سالانه بسیاری از افراد را درگیر میکند. اگر از بی حسی، ضعف عضلات پا و یا تیر کشیدن درد در انتهای کمر تا پاها رنج میبرید، متأسفانه ممکن است دچار دیسک کمر شده اید. وجود درد پا از فشار اضافی ناشی از دیسک بر روی اعصاب نخاعی هنگام عبور از کانال نخاع ناشی میشود. در صورت عدم درمان، فتق دیسک میتواند آسیب عصبی دائمی بر جای بگذارد و باعث از دست دادن احساس یا قدرت عضلانی در پشت ساقها و رانهای داخلی شود. متخصص پس از تشخیص وجود دیسک کمر، دوره درمانی مناسب را که باعث بهبود آسیب میشود، برای بیمار تعیین میکند.
اگر دچار علائم بیرون زدگی دیسک کمر از قبیل درد پا (که به درد سیاتیک نیز معروف است)، کرختی و درد در انگشت شست، کف و قسمت بیرونی پا و ... هستید؛ میتوانید با مراجعه به متخصص درد پس از تشخیص، با استفاده از روشهای درمانی غیر جراحی مانند عمل بسته لیزری دیسک کمر (در صورتی که نیاز به استفاده از روشهای باز جراحی نباشد)، بهبود یابید.
علت دیسک کمر
در اکثر مواقع دیسک به علت وضعیت تحلیل رونده در پی ساییدگی طبیعی یا حتی آسیب زای دیسک کمر ایجاد می شود. دیسک کمر در بعضی از اوقات می تواند حالت بیرون زده داشته باشد که ممکن است دیسک لغزنده نیز نامیده شود. در این حالت دیسک بیرون زده سبب فشار به اعصاب نخاعی شده و در پی آن درد بسیاری را برای فرد بیمار به وجود می آورد. دیسک کمر معمولاً در قسمت پایینی کمر فرد بیمار درست در جایی که فشار روی ستون فقرات بیشتر است دیده می شود. البته توجه داشته باشید این درد در پایین کمر می تواند همراه با گزگز و بی حسی در یک یا هر دو پا نیز همراه باشد. درد دیسک کمر در بیمار که با بی حسی پا نیز همراه است سبب ایجاد اختلال در کارهای روزمره فرد می شود. لازم است بدانید خطر مبتلا شدن افراد به دیسک کمر با افزایش سن، چاقی، عوامل ژنتیکی و حتی بلند کردن اجسام سنگین مرتبط می باشد، بنابراین برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه لازم است برای معاینه پزشکی به متخصص مراجعه کنید.
علائم دیسک کمر در پاها
علائم دیسک کمر بسته به محل قرارگیری دیسک و شدت پارگی آن متفاوت است. برخی از دیسکهای کمر هیچ علامتی ندارند و ممکن است فردی که دچار این نوع آسیب شده است متوجه آسیب دیدگی دیسک نشود. بیشتر دیسکهای کمر در قسمت پایین کمر وجود دارد، جایی که میتواند علائمی در باسن، پاها و قسمت تحتانی آن ایجاد کند. اگر به دیسک کمر مبتلا هستید، ممکن است این علائم را احساس کنید:
- گزگز پا: دیسک کمر میتواند به عصب سیاتیک شما فشار وارد کند. فشار باعث بی حسی، گزگز و سوزش میشود. بیماران غالباً آن را مانند احساس لرزش و درد تیز در یک طرف بدن خود توصیف میکنند.
- درد پا: اگر دیسک کمر داشته باشید، ممکن است در ساق پا، ران، باسن و حتی پا احساس درد کنید. یک حرکت ناگهانی ساده مانند سرفه یا عطسه میتواند علائم شما را تشدید کند
- داشتن مشکل در انجام کارهای ساده: ممکن است در اثر لیز خوردن دیسک، عضلات پای شما ضعیف شود. ضعف عضلات پا ممکن است راه رفتن یا انجام کارهای روزمره را برای شما دشوار کند. ممکن است بعد از استراحت احساس بهتری داشته باشید و در طی فعالیت شدید احساس بدتری داشته باشید.

علت بی حسی پا در مبتلایان به دیسک کمر و سیاتیک
بی حسی پا در اثر دیسک کمر یکی از شایع ترین عوارض و علائم بیماری بیرون زدگی دیسک کمر است که ممکن است بیمار در طول روز بارها به آن دچار شود. این بی حسی می تواند به مرور زمان پیشرفت کند و با گذشت زمان بیشتر شود. اصلی ترین علامت بی حسی در پاها، از دست دادن حس لامسه در پاها است. با از دست رفتن حس لامسه، تعادل و قدرت پا تحت تأثیر قرار می گیرد. در صورتی که دیسک ها فشار زیادی را بر عصب های اطراف نخاع و کمر وارد کنند در این صورت به بیمار در کنار کمردرد به بی حسی در پا نیز دچار می شود؛ زیرا عارضه دیسک کمر اختلالی است که بیشتر به دلیل فرسودگی دیسک ها رخ می دهد.
پیر شدن دیسک ها یک روند طبیعی است که به دلیل خشک شدن و از دست رفتن آب تشکیل دهنده دیسک رخ می دهد. زمانی که دیسک ها خشک و فرسوده می شوند دیگر نمی توانند در مقابل ضربات و آسیب ها طاقت بیاورند از این رو با وارد شدن کوچکترین ضربه ای به مهره ها دچار ترک خوردگی و آسیب می شوند. با آسیب دیدن دیسک ها، عصب ها و ریشه های عصبی نیز در معرض آسیب دیدگی قرار می گیرند و بیمار به علائم حسی و حرکتی دچار می شود.
بیرون زدگی دیسک و تحت فشار قرار گرفتن ریشه عصب از شایع ترین علل بروز درد سیاتیک محسوب میشوند. از آنجایی که عصب سیاتیک در انتقال پیام حسی و حرکتی نقش دارد آسیب دیدگی یا فشردگی آن باعث بروز درد، کاهش توانایی حسی و ضعف بدن خواهد شد
تشخیص دیسک کمر
پزشک شما نیاز به تشخیص کامل برای ایجاد یک برنامه درمانی اختصاصی برای بهبودی شما دارد. پزشک معمولاً با معاینه جسمی شروع میکند. یک تشخیص کامل به شما کمک میکند تا منبع درد شما مشخص شود. آنها اعصاب، رفلکسها، توانایی راه رفتن، حس لامسه و قدرت عضلانی شما را ارزیابی میکنند. بسته به شرایط شما، برای تأیید تشخیص و تعیین اینکه کدام اعصاب تحت تأثیر قرار گرفته اند، ممکن است به تشخیص بیشتری نیاز داشته باشید. از آنجا که دیسک کمر یک آسیب پیچیده است، پزشک شما ممکن است از فناوری خاصی برای تشخیص وضعیت شما استفاده کند. این موارد ممکن است شامل آزمایشهای تشخیصی مانند سی تی اسکن، ام آر آی و مطالعات هدایت عصب باشد.
درمان بی حسی پا در دیسک کمر و سیاتیک
درمان غیر جراحی دیسک کمر
قبل از در نظر گرفتن گزینههای جراحی، پزشکان هر بیمار را به دقت ارزیابی میکنند تا تشخیص دهند که آیا روشهای غیر جراحی میتوانند تسکین دهنده مؤثر درد باشند. بسیاری از افراد مبتلا به علائم درد دیسک کمر مانند بیحسی پا به خوبی به ترکیبی از درمانها از جمله استراحت، داروهای ضد التهاب و مسکن تجویزی یا بدون نسخه، ماساژ، درمان دستی، تحریک الکتریکی، طب سوزنی و تمرینات تقویتی فیزیوتراپی پاسخ میدهند. برخی از پزشکان طیف وسیعی از گزینههای غیر جراحی دیگر را برای مدیریت علائم دیسک کمر مانند بیحسی پا ارائه میدهند:
- تزریقات استروئیدی اپیدورال که دردی را که از ستون فقرات شروع میشود و به دست یا پا منتشر میشود را کاهش میدهد. استروئیدهای اپیدورال مانند کورتیزون به کانال نخاع تزریق میشوند تا التهاب یا فشار روی عصب و درد عصب همراه آن را کاهش دهند. این تزریق ها ممکن است برای بیماران مبتلا به فتق، بیرون زدگی یا تحلیل دیسک کمر توصیه شود.
- لیزرهای اپیدورال چسبندگی، تزریق دارو به ریشههای آسیب دیده عصب برای تجزیه بافت اسکار میباشد. این تزریقها میتواند به تسکین درد مزمن پایین کمر و تسکین بیمارانی که قبلاً جراحیهای دیسک کمر داشتهاند، کمک کند.
- بلوکهای ریشه عصب، تزریق برای تسکین درد در جایی که عصبها از نخاع منشعب میشوند. بلوک ریشه عصب میتوانند در کنترل درد مرتبط با دیسک کمر بسیار مؤثر باشند.
- درمان الکترو گرمایی داخل دیسک که قرار دادن یک سوزن گرم شده در دیسک دردناک برای از بین بردن گیرندههای درد موضعی میباشد. این روش میتواند به بیماران مبتلا به درد مزمن دیسک که میخواهند از جراحی اجتناب کنند یا برای بیمارانی که جراحی قبلی آنها ناموفق بوده است کمک کند.
جراحی دیسک کمر
اگر درمان غیر جراحی درد شما را تسکین ندهد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. پزشکان ارتوپدی به شما کمک میکنند خطرات و مزایای همه گزینهها چه غیر جراحی و چه جراحی را بسنجید و سپس میتوانید برنامه درمانی را انتخاب کنید که مناسب ترین و مؤثرترین گزینه برای شما باشد. در صورت نیاز به جراحی، پزشکان آموزشهای گستردهای در حوزه پیشرفته ترین و ابتکاری ترین روشهای جراحی برای درمان عوارض دیسک کمر دیدهاند، از جمله:
لامینکتومی و دیسککتومی
یک روش کم تهاجمی که از طریق یک برش در مرکز پایین کمر در ناحیه فتق دیسک انجام میشود. جراح یک سوراخ کوچک را از طریق استخوان لامینای پشت مهره ایجاد میکند تا به داخل کانال نخاع دسترسی یابد (لامینکتومی). سپس جراح تا آنجا که ممکن است دیسک مشکل آفرین را برداشته و فشرده سازی نخاع و یا عصبهای فشرده شده (دیسککتومی) را کاهش میدهد. این روش همچنین از فتق باقی مانده مواد دیسک در آینده جلوگیری میکند. در دیسککتومی حداقل تهاجمی، جراحان برای جمع آوری دیسک بیرون زده از وسیلههای مخصوص و میکروسکوپ یا آندوسکوپ استفاده میکنند. این کار اجازه میدهد تا پزشکان برشهای کوچکتری ایجاد کنند که منجر به بهبودی سریعتر میشود. این جراحیها با بیهوشی عمومی انجام میشوند، معمولاً کمتر از یک ساعت طول می کشد و بیماران میتوانند چند ساعت بعد از عمل به خانه بروند.
دیسککتومی و فیوژن
دیسککتومی و فیوژن یک روش جراحی است که در آن دیسک آسیب دیده برداشته میشود تا فشرده سازی نخاع یا اعصاب تحت تأثیر و درد را تسکین دهد. این روش با یک جراحی فیوژن برای ایجاد ثبات در ستون فقرات کمر ترکیب میشود.
درد دنبالچه عمدتاً به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری، یا قرارگرفتن در وضعیت نامناسب نشستن و نشستن های طولانی ایجاد میشود. روشهای درمانی غیرتهاجمی متعددی برای درمان این درد وجود دارد که میتوان با مراجعه به کلینیک های درد از آنها بهره برد. در کلینیک درمان درد دکتر علی نقره کار، یکی از مراکز فوق تخصصی درمان درد، با ارائه بهترین روشهای غیرتهاجمی یا کم تهاجمی، درد دنبالچه شما بهبود یافته یا درمان خواهد شد.
شماره تلفن کلینیک : 88670088 - 021
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
چه عواملی باعث سیاتیک می شود؟
تاریخ انتشار : 1399-12-18تاریخ بروز رسانی : 1400-05-12 -
فتق دیسک کمر و گردن چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-09-28تاریخ بروز رسانی : 1400-09-30 -
علت و درمان درد پایین کمر هنگام نشستن
تاریخ انتشار : 1401-09-30تاریخ بروز رسانی : 1401-10-10 -
سندرم مین یا سندرم مفصل توراکو لومبار
تاریخ انتشار : 1395-10-21تاریخ بروز رسانی : 1399-10-06 -
هیدرودیسککتومی، جدیدترین روش درمان دیسک
تاریخ انتشار : 1401-10-03تاریخ بروز رسانی : 1401-10-14
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .