سیاتیک و رادیکولوپاتی یا درد انتشاری از کمر به پاها چیست؟
رادیکولوپاتی به عنوان تحریک عصبی حاصل از صدمه دیدن دیسک بین مهره ها شناخته میشود. این اتفاق به واسطه تخریب یا پارگی حلقه بیرونی دیسک و یا در اثر جراحت و ضربه و یا هر دو عامل رخ میدهد. ضعف در ساختار حلقه بیرونی دیسک باعث میشود بیرون زدگی دیسک اتفاق بیفتد. در نتیجه این وضعیت، بخش نرم داخل دیسک از طریق محل پاره شده به خارج از فضای دیسک نشت میکند و طناب نخاعی یا عصبهای آن را که در مجرای نخاعی قرار دارند، تحت فشار قرار می دهد. هنگامی که عصب های ناحیه گردن در اثر بیماری تخریب دیسک تحریک می شوند به آن رادیکولوپاتی گردنی گفته می شود. حاصل این وضعیت درد سوزشی یا احساس مور مور شدن در بازوهاست. هنگامی که عصب های پایین کمر در اثر بیماری دژنراتیو دیسک تحریک می شوند، به آن رادیکولوپاتی کمری گفته می شود و اغلب درد حاصل از آن به عنوان سیاتیک یا درد سیاتیک شناخته می شود. درد سیاتیک از پایین کمر به پا امتداد می یابد. این وضعیت در ابتدا با احساس درد در ناحیه پایین کمر شروع می شود. درد سیاتیک ممکن است در ابتدا همراه با احساس ترکیدن حباب تجربه شده و پس از آن با بی حسی و گزگز همراه شود. معمولاً درد با حرکت در ناحیه کمر بدتر شده و با سرفه و عطسه کردن افزایش مییابد. در موارد شدید در انتشاری از کمر به پاها کمری گاهی با بی اختیاری ادرار و مدفوع همراه میشود.
تشخیص بیماری تخریب دیسک، سیاتیک و رادیکولوپاتی چگونه است؟
زمانی پزشک به بیماری دژنراتیو دیسک، سیاتیک و رادیکولوپاتی مشکوک میشود که علائم توصیف شده را داشته باشید. گاهی اوقات پزشک ممکن است علائم تحریک عصبی را در هنگام معاینه فیزیکی متوجه شود. برای مثال افزایش درد تیر کشنده هنگام بالا آوردن پا تشخیص رادیکولوپاتی کمری را تأیید میکند. آزمایش عصبی مانند نوار عصب و عضله پا نیز برای شناسایی تحریک عصبی استفاده میشود. فتق دیسک با تصویربرداری مانند ام آر آی یا سی تی اسکن CAT شناسایی میشود.
روش های درمان بیماری تخریب دیسک، سیاتیک و رادیکولوپاتی چیست؟
درمان بیماری تخریب دیسک، سیاتیک و درد انتشاری به اندام شامل طیف گسترده ای از درمانها از روشهای غیر جراحی تا عمل جراحی میباشد. مدیریت پزشکی درد انتشاری به اندامها شامل آموزش بیمار در مورد این وضعیت ، مصرف داروهایی برای رفع درد و گرفتگی عضله، تزریق کورتیزون پیرامون طناب نخاعی ، فیزیوتراپی و انواع درمانهای فیزیکی مانند کمپرس گرم، ورزشهای اصلاحی، ماساژ، و تحریک سونوگرافی و الکتریکی، مانور دستی و استراحت (استراحت مطلق مد نظر نیست بلکه باید از آسیب بیشتر جلوگیری شود) میباشد.
در مواردی که درد شدید است، اختلال عملکرد جدی و یا بی اختیاری روده یا مثانه تجربه میشود ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد. عمل جراحی بستگی به وضعیت عمومی ستون فقرات و سن و سلامت بیمار دارد. انواع عمل جراحی که برای این منظور انجام شود شامل برداشتن دیسک بیرون زده طی لامینوتومی، لامینکتومی یا دیسککتومی زیر جلدی، عمل بسته دیسک بدون نیاز به بیهوشی و برش جراحی و روشهای دیگر می باشد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: عصب سیاتیک چیست؟
فشار استخوانی و تنگی کانال نخاعی چیست؟
هر وضعیتی که باعث حرکت و رشد مهره های استخوانی ستون فقرات شود، فضای در اختیار طناب نخاعی و عصب های آن را محدود مینماید . دلایل فشار استخوانی به عصبهای نخاع شامل باریک شدن سوراخ خروج عصب از نخاع (باریک شدن دروازه ای که از طریق آن عصب نخاعی از کانال نخاعی عبور کرده و به بدن میرسد)، اسپوندیلولیستیز (لغزش یک مهره نسبت به دیگری) و تنگی کانال نخاعی (باریک شدن کانال نخاعی با تحت فشار قرار گرفتن ریشه های عصبی یا طناب نخاعی در اثر خار استخوانی یا بافتهای نرم دیگری در کانال نخاعی).
برای مثال تحت فشار قرار گرفتن اعصاب کمری در وضعیتهای نامبرده میتواند منجر به درد سیاتیک شود که به پا میزند. تنگی کانال نخاعی در هر یک از مهره ها ممکن است رخ دهد اما بیشتر در ناحیه پایین کمر اتفاق می افتد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: روشهای درمان درد سیاتیک
دورنمای درمان بیماری تخریب دیسک، سیاتیک و رادیکولوپاتی چیست؟
دورنمای بیماری تخریب دیسک، سیاتیک و دردهای انتشاری کمر به اندامها، بستگی به شدت مشکل، محل آن، علت دقیق و درمان های انجام شده دارد. هنگامی که بیمار به درمانهای محافظه کارانه پاسخ میدهد نتیجه آن بهبودی کامل خواهد بود. درمان جراحی ممکن است نیاز به ورزشهای توانبخشی و درمانهای فیزیکی پس از عمل داشته باشد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: علائم تحت فشار بودن عصب گردن
پیشگیری از بیماری تخریب دیسک، سیاتیک و رادیکولوپاتی چگونه است؟
اجتناب از هرگونه آسیب و صدمات ستون فقرات از بروز این بیماریها جلوگیری میکند. در صورتی که بیماری پیش از این برایتان اتفاق افتاده است، با پرهیز از وارد کردن فشار زیاد در ستون فقرات از تشدید علایم جلوگیری نمایید.
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول
تلفن : 88670088 - 021
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علائم سیاتیک
تاریخ انتشار : 1394-08-09تاریخ بروز رسانی : 1403-06-15 -
درد سیاتیک چیست ؟
تاریخ انتشار : 1397-02-12تاریخ بروز رسانی : 1403-05-15 -
درمان غیرتهاجمی درد سیاتیک با استفاده از تحریک عصبی
تاریخ انتشار : 1399-11-17تاریخ بروز رسانی : 1403-05-25 -
پیشگیری درد سیاتیک در بارداری
تاریخ انتشار : 1395-09-12تاریخ بروز رسانی : 1403-05-15 -
روشهای درمان تهاجمی و غیر تهاجمی درد سیاتیک
تاریخ انتشار : 1400-05-25تاریخ بروز رسانی : 1403-05-25
نظرات کاربران درباره این مطلب :زهراخسروی [ 1400-09-22 ]
سلام من از بیماران دکترنقره کاربودم کارشون عالی هست من پارگی دیسک داشتم برام آندوسکوپیک دیسک اتجام دادن که عملم خیلی خوب انجام شد و درحال بهبودی هستم
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .